EnskedeRiders taggar upp längs kusten - E4:an - genom finska skogen och till KIRKENES med omnejd...
för en smärre campingtur i Midnattssolens land - NordNorge!!

RIDE OHN...

Andreas |  Mange  |  Göran

"VI HADE I ALLA FALL TUR ME' VÄDRET - rättså"

F O T O G A L L E R I
[öppnas i separat fönster]

Nord-Norge-Riden 2012
STHLM - Sundsvall - Umeå - Töre - Pajala - Sirkka - Inari - KIRKENES - Vardö/Hamningberg - Ifjord - Gamvik/Slettnes - Lakselv - NORDKAPP - Alta - Nordkjosbotn - LOFOTEN... Bodö - Mo i Rana - Grong - Trondheim - Sysslebäck och Karlstad, bl a...

TOR/FRE 14-15 JUNI

Sthlm - Sundsvall - Umeå - Skellefteå

84 mil

Mer el mindre på klockslaget kl 1700 lättar vi ut från ett soligt Enskede. Styr ut på Nynäsvägen och över Johanneshovsbron, genom Söderledstunneln och vidare över Centralbron. Singlar upp mitt i city och fortsätter NORRUT på Sveavägen ned mot Norrtull - klipper hela Sveavägen utan att stanna vid ngt rödljus! Väl ute på E4:an flyter det trögt.. I höjd med ARN lägger vi oss i 120:i och håller det tempot fram till Tönnebro, där vi tankar upp och tar oss en första bensträckare.

Vädret håller fortfarande i sig - dock med ett o annat hotande mörkt moln i faggorna. I Enånger-trakterna (mellan Söderhamn/Hudiksvall) är vi på vippen att dra på oss regnkläderna! Väl i Sundsvall blir man alltid lika förvånad när det skyltas mot Happarande! (fr Sthlm läser man jämt Sundsvall) Tankar upp i Härnösand, dit vi når vid 2215-tiden. Straxt efter Örnsköldsvik (kl 2350) kör vi in i jordens jäla ärtsoppan, vilket håller i sig fram till utkanterna av Skellefteå (Bureå). Vi når fram till Skellefteå vid 3-rycket på morgonen (15/6).

I trakterna av Kågehamn/Bjässvikholmen slår vi så slutligen läger, invid en 'myggtjärn'?! Kommer i sovsäcken straxt innan kl 4 - stabil start på årets NordNorgeRide.

FRE/LÖR 15-16 JUNI

Skellefteå - Töre - Pajala - Pokka - Inari - FI/NO-gränsen

82 mil

Rise and Shine, vid 9-rycket vaknar vi till och kl 10 flyr vi myggen för vidare transport upp till Piteå, där bl a Andreas tjackar en 'sovögonbindel' och jag en tunnare regnjacka?! Efter att ha tankat och ätit en frulle-bulle fortsätter färden upp till Töre. Viker in på E10:a (som bl a når längst ut på Lofoten...) och styr mot Överkalix. Sedan lift off från Sthlm hade vi mer el mindre kryssat mellan regnmolnen - nu såg det dock oförsonligt ut; regnkläder på (i Ö-kalix). Styr in på väg 392 och vi låter himlen öppna sig, passerar Korpilombolo innan vi når fram till Pajala i regnet.

Tankar upp, och som vanligt när vi är i Pajala, äter vi en 'lättare' måltid hos Frasses! Från Pajala drar vi mot den finska gränsen, Kolari, forsätter på väg 80 fram till Kittilä. Här var det tänkt att dra upp mot Sirkka (väg 79) och från Sirkka styra mot väg 955 (via väg 956) upp till Inari. Dock är den inledande biten (ett 'par mil') av 955 grusväg, och med tanke på allt tidigare regn ville vi undvika att halka runt som tvålkoppar på 955:an. Såååå, från Kittilä fortsatta vi på väg 80 mot Sodankylä, för att där dra E75/väg 4 upp mot Inari. Dock så en bit in på väg 80 (Kotakumpu) uppdagas en asfalterad väg (9552) pekandes mot Inari!? Wot the f#¤k - vi chansar! Well, efter 2~3 mil övergår asfalten till en liten grusväg, en våt sådan... Själv är jag ingen 'gruspiskare' (el har större erfarenheter av geggiga grusvägar - på en customhoj) så jag tar det lugnt, Andreas och Göran burnar på... Till slut når väg 9552 fram till väg 955 och efter ett par hundra meter övergår gruset i asfalt och vi har kommit till metropolen Pokka - mitt i den finska skogen 'Ingenstans'.

Det enda som saknades var en banjospelande snubbe, hehe! Vi behövde tanke, och här stod ngt som kunde likna en tankpump - Göran var dock mycket skepptisk om det a) ens var öppet, b) kunde man pröjsa med kort?! Jo-fan, allt gick som smort! (I övrigt, Pokka, en störtskön FIN-sylta mitt i skogen, kan nog varmt rekommenderas ;-) Mellan Pokka och upp till Inari låg det 10 mil go svart asfalt, dit vi når fram till kl 2130. Svänger vänster ut på E75/väg 4 och efter knappt 2 mil tar vi in höger på väg 971 upp mot den norska gränsen.

971 = störtskön slingerbult genom ett vackert böljande skogslandskap och myrer. Straxt innan NO-gränsen, gissningsvis i trakterna av sjön Nuortijärvi (söder om Jääjärvi), slår vi ned nåra bopolar. 15:e juni hade nu övergått till 16:e juni, vi gör en nattsoppa och kommer i säckarna vid 1-rycket.

LÖR/SÖN 16-17 JUNI

Kirkenes/Grense Jakobselv - Vardö/Hamningberg - Tana bru - Ifjord

79 mil

Kommer på rull straxt innan kl 10, väg 971 blir väg 893 när vi korsar gränsen över till Norge. Kommer fram till E6:an (Neiden) och viker höger in till Kirkenes, där vi tankar upp och drar i oss en frulle på Shellmacken - been there, done that. Från Kirkenes väljer vi E105 mot den ryska gränsen och just innan gränsen vänster på väg 886 fram till vägs ände; Grense Jakobselv. 886:an va' ingen vidare väg, allmänt keffig. Snäpper av ett gäng bilder samt spanar ut över havet mot den motsatta sidan - Varangerhalvön dit vi är på väg...

Helt om, slår in på E6:an i höjd med Kirkenes och trycker på fram till Varangerbotn - stundtals en mycket bra/rolig väg - dit vi når fram till 17-tiden. Tankar på Esso, lägger in en ny prilla och rullar vidare på E75:an via Vadsö fram till Vardö. Vädret mulet - landskapet kargt, som sig bör mao ;-) Vid 'ingången' mot Vardö tar vi vänster in på väg 341 ut mot Hamningberg, en liten (jävla) cykelväg - ånyo vägs ände och dax för 'lunch' kl 1930!! Gasolkök fram; fullkornsnudlar med Abba Tonfisk Xpress, red curry, kändes som en mycket passande måltid i snålblåsten (ink lättare 'yr'). Vägen ut till Hamningberg går över/genom ett mycket fascinerande 'Sagan-om-ringen-landskap', vägen är som sagt mycket smal. Lappkast och kör tillbaks till Vardö för att tanka upp, lättare sagt än gjort då vi inte fann macken i första taget?! (Lite kuriosa, John Norum är bördig fr Vardö) Rullar tillbaks, längs med Varangerfjorden, till Varangerbotn, växlar över fr E75 till E6:an och styr mot Tana bru. Och det är nu som midnattssolen finally visar sig (straxt innan vi kommer till Tana).

Från Tana bru kan man antingen välja att köra norröver, på väg 890, upp mot Båtsfjord, Kongsfjord och Berlevåg (alla dead ends). Eller som vi, tar bron över Tanafjorden till 98:an mot Ifjord (väg 890 får vänta till en annan gång....;-) Vi kör längs med Tanafjorden och i Rustefjelbma gör väg 98 en tvär vänstersväng upp mot 'höglandet'. Ju högre upp vi kommer desto kallare blir det. Dock så skiner nu midnattssolen från en klarblå himmel - och vi ikapp med den (tyvärr sitter Göran med jordens pannknack och njuter väl sådär lagom mycket). Den inledande biten mellan Rustefjelbma och Vestertana (fortf väg 98) är rättså 'grönskande', men sedan öppnar sig landskapet och en hel del renar tittar fram samt lite vitt skidföre.

Runt en knut sitter sitter ett litet rävgäng, fem brollor med två syrror - eller om det va' tvärtom?! 98:an övergår från asfalt till grusväg pga ett större vägbygge (renovering) ju närmare vi kommer Ifjord. De sista ca 4 km (asfalt) ned mot Ifjord går genom ett grönt landskap, och vi kör genom en lättare dimma, brrrrr.... Klockan har nu passerat 1, och var ska vi slagga?

Från Ifjord jagar vi vidare norrut längs med väg 888 efter en lämplig lägerplats och straxt efter Bukta/Lebesby - bara sådär - dyker Den upp - allt annat än INTE SVEAVÄGEN/Sthlm Down Town! Vi kommer upp runt en krök och möts av en bländande midnattssolsutsikt; this is da place! Knäpper av ett gäng bilder och kl ~0230 glider vi glatt ned i sovasäckarna - måtte bara vädrets makter vara med oss när vi vaknar...?!

SÖN/MÅN 17-18 JUNI

Nordkyn; Gamvik/Slettnes fyr, Kjöllefjord, Lakselv, Nordkapp, Alta/Talvik

88 mil

..."Well I woke up Sunday morning, With no way to hold my head that didn't hurt." (Sunday Morning Coming Down, K Kristofferson) Not direkt läget här, kommer till liv vid 9-rycket under en klarblå himmel :o) Inte heller hade vi här ngn aning om att detta skulle bli en mycket lång, lång, dag... Pynjar runt i lugn o ro och njuter av tillvaron - kommer på rull kvart-över-elva. I faggorn efter Bekkarfjord börjar uppstigen på Nordkynvägen, 346 m.ö.h. och landskapet övergår från grönskande till kargt stenlandskap (typ Hardangervidda) - vackert och storslaget! Inte så mycket att orda om, stadig kurs på väg 888 upp mot Mehamn, Gamvik och Slettnes fyr, dit vi når kl ~1320.

Fortfarande en blå men blåsig himmel. Slettnes fyr ligger på 71/05/33 N och är världens nordligast fastlandsfyr, kom i bruk 1905 och är 39 m hög (varför inte 40?). Helt om och ned till Kjöllefjord där vi tankar upp samt lagar en lurre på våra små gasolkök (vid gästhamnen där även andra behov kunde uträttas). Fortsätter ned till Ifjord, bensträckare, och kommer bl a i slang med en britt, körde BMW med 'extra-allt'. Han va på väg till Nordkapp, vi övertalade dock honom att svänga förbi Gamvik - annars hade han missat NÅGOT! Nordkapp är alltid Nordkapp - med allt vad det innebär. Dock, anser jag, att Nordkyn som helhetsupplevelse helt klart slår NK!

Från Ifjord tar vi in på väg 98 och kör söderöver ned via.... ja, vadå, empty vastness? Kommer ned till Lakselv kl 1940, tankar upp på Statoil klämmer en balja lut samt hårdstuderar Andreas framhjul, slicks? Sätter oss på E69 och styr enkelt vidare via Olderfjord och Honningsvåg upp mot Nordkapp... Vädret är fortfarande helt OK, dock kör vi längsmed 'skuggsidan' (dvs biten fram till Nordkappstunneln). Kommer fram till NK-tunneln kl 2220 och till Honningsvåg ca 2250. Det är nu (fr Honningsvåg) det majestätiska 'NK-landskapet' verkligen lyfter... och efter den sista skarpa högerböjen kommer vi upp på 'platån' och möts av en storslagen midnattssol! Framför oss, ånyo, vägs ände i form av Nordkapp. Checkar in kl 2330, parkar till vänster om NK-hallen och gör som alla andra, traskar fram och ut på klippan/Globusen samt tar en-o-annan bild ;-) Efter lite seriöst shoppande surrar vi knarrarn och tar sikte på Alta - we had a tire to fix!! (Fram till midnattsslaget var det rättså mycket folk, dock redan vid 0030-rycket va're mer eller mindre folktomt!)

Når ned till Olderfjord kl 0350, ngt huttrande tar vi oss en bensträckare, fyller på energiförrådet med lite chocklad, ett par enstaka droppar letar sig ned genom skyn...  Knäpper av ett par bilder längs med den låååånga och raaaaka rakan efter Skaidi (E6). Landar i Alta kl 0520, tankar upp på den nattöppna Shellmacken samt frågar efter en däcksverktad. Kör sedan dit, de öppnar inte helt oväntat kl 8. Hittar en annan däcksverkstad (Dekk Partner, Stål og Gummi AS), öppnar också 8:a, vi bestämde oss för denna. klockan är nu 6, vad (fan) göra i två timmar - sova? Kort o gott, vi härdar ut.. och som grädde på moset kommer det även lite regn, står och trycker längs med en husvägg och 'power-nappar'...

Finally, portarna öppnas, Andreas hoj får nytt framdäck och vi kommer på rull igen straxt efter kl 845 (E6:an söderöver). Efter ca 40 min säger mitt förstånd; nej tack - inte längre! (Sitter o somnar med öppna ögon.) Slänger oss av vägen, sliter fram och upp med tälten, dunar in vid 10-rycket, efter att hört det andra stenlasset som lossades nedanför oss...

MÅN/TIS 18-19 JUNI

Alta/Talvik - Skibotn - Nordkjosbotn - Olsborg - Bjerkvik - Bogen/Lofoten

55 mil

Sunday Morning Coming Down? Trots de tidigare vemödorna, och efter att snuddat vid liggunderlagen, är vi återigen på rull vid 14-tiden, E6:an, på väg söderöver ned mot Bjerkvik. Himlen är nu skymd av de så typiska 'norska molnen', dvs; no mercy. Skulle nu kunna döda för en balja java - och bara så där uppenbarar sig en kaffestuga i Langfjordbotn!! (Efter att vi först gick på en nit vid vid en samisk 'turistfälla' - där ngt kaffe inte gick att uppbringa!)

Snirklar oss vidare längs med Kvänangen, stannar till i höjd med ön Skorpa (Gildetun) och blickar ut över den storslagna nejden... Vinden viner och de norska norsk-molnen börja alltmer se obärmhärtiga ut. Kort-o-gott; kallt, blåsigt och risk för regn... och dinkan klämtar snart 17. Drygt en timme senare ger vi upp; in i en busskur, regnkläder fram - regnkläder på - ride on... Delar av E6:an går över slirigt (rull)grus, puh, når till slut fast underlag och anländer ned till Nordkjosbotn straxt innan kl 22.

Regnet har nu upphört, svidar-om o fyller på med soppa och fortsätter sedan i 'natten' vidare ned mot Bjerkvik.. Sista biten ned är härligt hissnande med stora/långa svepande kurvor - en hel del snö i nejderna kring/innan Bjerkvik. Klockan är nu 0015 och som vanligt är vi ute i sista stund efter en lämplig lägerplats - för 'batteriuppladdning'. Drar först en 'dead-end' (Östervik/Botn/Forra) innan vi finner en rastplats (Kleiva) straxt innan Bogen. Vill minnas att mitt tälte sluttade lagom nedåt...

TIS/ONS 19-20 JUNI

Bogen/Lofoten... Å-i-Lofoten - Moskenes - Bodö - Väg:17

42 mil

Sovmorgon fram till 09xx. Det norska vädret - de norska molnen... Well, det regnar inte. Ser heller inte alldeles för olycksbådande ut. Rullar vidar på E10:an (som bl a tar dig hem via Kiruna ned till Töre ;-) ut mot Å i Lofoten. Soppapåfyllning i Svolvär och solen har nu börjat titta fram igen - sedan besökte ute vid NK! Kortare stopp längs vägen för lite fotografering, dock är det först efter Leknes det riktigt 'släpper', dvs landskapet blir det som Turisten förväntar sig av Norge och just Lofoten.

Hela vägen från Ramberg och ned till Å bjuder just på Det! Den lilla orten Reine är just en sådan, en typsikt vykortsvacker liten hamnstad. Efter Reine kommer de små samhällena som på ett pärlband innan vi når längst ut till Å - vägs ÄNDE, klockan är nu halvsju. Ena dagen vid ryska gränsen, ena dagen vid Atlantens strand... Rullar på båten och lättar ut från Moskenes kl 19 - når över till Bodö ca 3h senare. (Färjan; Torghatten Nord, thn.no) Glider ut på väg 80, som går mot Fauske, och straxt efter Löding tar vi in på väg 17 = Helgelandskysten och är en sk nasjonale turistveg (nasjonaleturistveger.no).

Det mörknar på, dock av fel orsak... Den 19:e har nu övergått till den 20:e juni och vi kör in i ett lättare regn - gör helt om och flyr regnet. Hittar en perfekt tält-/rastplats (exakt var ngt osäkert, dock har vi inte nått fram till den första färjeövergången mellan Foröj/Halsa -- Ågskardet/Tjong) ink ett eget litet 'vardagsrum' samt ett välrustat 'badrum'. Perfekt - kanske man kan tvätta sig lite imorrn... Pynjar upp tälten samt intager en lättare 'nattförtäring' och kommer till kojs straxt innan 02-rycket. Himlen är mörk....

ONS/TOR 20-21 JUNI

Väg:17 - Mo i Rana - Grong - Trondheim

65 mil

...och himen är fortfarande mörk när vi kommer till liv ca kl 10. Mörkret innehåller även lite väta :-/ Arga leken börjar nu.... Well, bara att inse faktum; riva förläggningen i REGN! Bidde inte mycket till personlig vård den morgonen. Snabbt o smidigt, som Stålmannen, blev det istället att svida om inne i tältet - NOT! Halv-ett är vi on the road again... Klipper två färjeövergångar (Foröj - Ågskardet / Jektvik - Kilboghavn), kostar på oss en stabil o bra vägburgare på en bensinmack. Väg 17 är riktigt nice och bjuder på skön hojåkning mellan streckan Storvik - Stokkvågen. Vi har dock regn så gått som hela tiden fram ned till väg 12 (Åsen/Fallet), där vi viker av mot Mo i Rana som vi når runt 2030-tiden, jag på reserven. Fyller på med oktan samt intager en matig fika.

Efter ett noga övervägande beslutar vi att behålla regnkläderna PÅ - visade sig vara ett mycket klokt beslut!! Lättar ut på E6:an från ett soligt Mo i Rana och allt är fridens tills vi kommer fram till en stäng tunnel (ngt osäker var, troligtvis straxt efter Korgen) och vi leds upp över berget på en sketa-liten väg (gissningsvis väg 66). Ju högre upp vi kom - desto kyligare och fuktigare samt ett par skopor ärtsoppa. Lastbilarna hade det knepigt, gick inte att mötas på vägen. Efter en hyfsat vådlig tur över fjället (Vesterfjellet/Murfjellet?) ansluter vi så E6:an igen.

Vädret är nu klart godkänt, dvs inget regn (och det sista för denna repa). Ångar på genom ödemarken och in i den sk natten, tror vi rullade i minst 20 mil utan att stöta på en enda bensinmack! Finner dock en liten mack kl 0020. Når fram till Trondheim kl 0315 på morgonkvisten, slaggar längs med motorvägen på en välfylld rastplats, i den södra utkanten av Trondheim. Vill nog påstå att stora delar av E6:an mellan Mo i Rana och Troindheim bjuder på skön aktiv hojåkning :o)

TOR 21 JUNI

Trondheim - Stören - Röros - Engerdal - Lutnes/Långflon - Sysslebäck - Likenäs

61 mil

Vaknar upp vid tio-tiden, solen skiner och vi med den. Tankar upp på Shell vid Trondheims flyglats kl 13, ser även till att skaffa mej ett litet ryggskott (var bara en tidsfråga efter alla krumbuckta kroppspositioner efter allt tältpynjande). I Stören lämnar vi E6:an och viker in på väg 30 - en mycket trivsam och vacker väg ned till Röros. Fortsätter via Os ned till Tolga och hoppar över till väg 26/Kopparleden - en jävligt guppig väg!

Stannar till längs sjön Isteren och tillagar middag kl 1730 - mygginferno!! Fortsätter förbi Trysil och ned till den svenska gränsen Lutnes/Långflon, väg 26 övergår till rv 62. Når fram till Sysslebäck kl 2040 där vi bl a tankar upp. När vi står och sonderar kartan efter en lämplig lägerplats kommer en 'sysslebäckare' fram och erbjuder sina tjänster - dock utan större framgång.

Vi rullar vidare och finner en perfekt plats i Likenäs - Likenäs IP invid Klarälven. För första gången under denna ride kommer vi till sängs innan kl 2400! 2215 är det Lights Out under en vacker kvällssol...

FRE 22 JUNI - Midsommarafton

Likenäs - Ekshärad - Karlstad - E18/20 - STHLM/ENSKEDE

50 mil

Well, inte mycket att orda om - uppsittning och marschklara kl 7. Efter två stopp och ca 600 mil når vi så till slut hemmet klockan 13 - KALL BÄSH FRAM :o) Midsommaraftonkvällen avnjutes i glada vänners sällskap med familjerna, hick ;-)

F O T O G A L L E R I
[öppnas i separat fönster, mc.beronius.eu]

::LappLandsRiden 2005::  ::NorgeRiden 2006::   ::NorgeRiden 2007::  ::ItalienRiden 2008::

::The BlackSeaRide 2010::   ::NordkapsRiden 2011::  ::Lofoten-Express 2013::

::MC Foto::  ::MC Start::

LIVE to RIDE


MagnusBeronius 2012-03-27
Senast uppdaterad 2013-08-09