....same same but different....
EnskedeRiders taggar bl a till Geiranger - en fuktig upplevelse.

Andreas  |  Göran  |  Mange

"ON THE ROAD AGAIN"

F O T O G A L L E R I

NorgeRiden 2007
STHLM - Trollstigen/Geiranger - STHLM: 219 MIL
TOR 2 Augusti

Växlande molninghet, regn i ca knappa 1 timmen.

75 mil

"Vad är det som låter? Jo - min lätta tinitus..."
Möter upp mina två hojpolare - Göran och Andreas - på Shell-Globen kl 750, 805 var vi på rull norröver, ned genom tunnlarna.... E18 till Västerås, av på 66:an upp till Ludvika vilket blir vårt första stopp för soppa- och fikaintag. Tittar även förbi Fottas MC då Andreas och Göran va' på jakt efter Davida-hjälmar. Tar ut på 247:an upp mot Björbo, det börjar regna. Knappa milen efter Ludvika passarar vi en rådjursolycka, minuten tidigare kanske vi hade hamnat i olyckan (tänk OM inte vi hade fått vänta på kycklingburgaren i Arvika, eller att Andreas inte hade hjälpt den stackars kvinnan att backa undan sin bil fr hans H-D)?!

Från Björbo - det hade slutat regna - tar vi av väster på 71:an mot Vansbro, stannar till vid bolaget i Malung o tjackar lite öl och vin. Rullar vidare upp till Sälen där vi besöker ICA och inhandlar middag/frukost o lite annat smått o gott, bl a en 250g chokladkaka som räckte hela riden!. Från Sälen tar vi 311:an upp till Särna - en vägsträcka/slingerbult som starkt kan rekommenderas! Bra underlag och massor av böljande kurvor som sköljer fram genom naturen. Stannar till i Idre för lite torkat renkött, hittade endast renkorv. Fyller på med mer soppa.

Efter ytterligare 4 mil klipper vi gränsen över till Norge. Det tar oss ca 12 mil att finna den rätta lägerplatsen; en badplats med kvällssol, gräsmatta (med koblaffor), 'bänk-och-bord' samt ostört. ~Tronsjö längs väg 30. Den första biran knäpps mer eller mindre i samband med att vi fäller ut våra stöd - GOTT! Fram med mat och dryck, rigga tält o grill; ett allmänt 'pynjande' mao. Middagen består av 800 gr entrecôte, 1 kg potatissallad, paprika och ett argentinskt rödviiiin samt allmänt skönt surr. Tänder en lägerbrasa, kvällen hinner bli något sen innan vi kryper ned i våra sovsäckar...

En dag när livet är som bäst.
.

FRE 3 Augusti

Soligt, regn i ca 1,5 timme.

43 mil

Vad är det som låter? JO - en liten fårskock som drar förbi, kling klongk...
Natten hade varit rättså kylig, "fosterställningssovning". Smått frusna kravlar vi oss ut ur sovsäckarna och börjar med morgonbestyren i den ljumma morgonsolen. Den trevliga gårdagskvällen vara bara att glömma, host host... Klockan 9 var vi så redo igen, rullade ned (fr berget) till Tynset för en balja java och ett välkommet muggbesök, dunk! Drar vidare norröver mot Oppdal, via Ulsberg, och på vägen dit får vi även tillfälle att testa våra regnkläder.

I Oppdal upphör regnet och vi viker av väster ut mot Sunndalsöra med uppdragna mungipor på väg 70. Från Sunndalsöra tar vi 'omvägar' mot Åndalsnes via Kristiansund/Molde (vi håller mot dessa orter, ej till dem). Andreas provar på livet som britt genom att testa vänstertrafik i en tunnel, det va' hans första tunnel i Norge. Ett hett möte så att säga. I Eidsvåg tar vi in på väg 660... som mynnar ut i väg 64 till Åndalsnes; en alldeles lysande väg som börjar med en hård stigning och hårda kurvor, böljar sedan fram längs Lang- och Romsdalsfjorden. Här stöter vi även på 'skogsmulle', körandes på en H-D, från Ånge. Han gjorde oss sällskap i ett par kilometer, skulle köra Trollstigen och sedan hem! Vägen mellan Oppdal och Sunndalsöra kan också starkt rekommenderas för det storslagna landskapet.

I Åndalsnes, där halva stan tycks vara ute p g a en festival, finner vi ånyo en rättså avskild och lugn badplats att tälta på. Härlig och storslagen utsikt upp mot bergen, sänkte man blicken något låg ett industriområde nedanför oss, man kan inte alltid får allt. (Ni som varit där tidigare; bakom Shellmacken, där man viker av mot Trollstigen.) En välförtjänt omskakad och inte alltför ljummen öl öppnas, tälten reses och pastavattnet kokar upp på 'scoutköket'. Kl 2230 kryper vi ned i våra små sovsäckar - något bättre påpälsade än natten dessförinnan...

Kort o gott ännu en lysande hojdag i bästa tänkbara sällskap!
.

LÖR 4 Augusti

Muuuulet, reeeegnigt och lite sol.

48 mil

Vad är det som låter? JO - regnet som friskt smattrar mot tältduken, vinden som viiiner...
Ingen idé att riva förläggningen i regn, vilar en stund till. Regnet upphör likaså vår vila, rullar ned till Shell och intager frullen där i samband med att jag behöver ladda mina batterier till kameran/videokameran. Smörjer min kedja och ca 1030 styr vi upp mot Trollstigen på väg 63. Allt är sig likt från föregående år; turister, husvagnar/-bilar, det obligatoriska fotostoppet med Trollstigen bakom dig, stoppet vid bron över forsen. Ju högre upp vi kommer desto mer blåser och 'droppar' det... Kör rakt över toppen och förbi alla turistbutiker/stopp.

Rullar behagligt ned hela vägen till Linge där färjan över till Geiranger väntar - likaså regnet, bara att åla in sig i regnstället. JA HA, passerar ett gråmulet och regnigt Geiranger utan ett enda ('jävla') stopp, shit-pommes-frites. Inte direkt läge o åla fram en kamrera när kroppen var hermetiskt inkapslad av kläder som står emot väta. Från Geiranger va' det tänkt att ta allehanda omvägar mot den svenska gränsen - men det kändes en aningen meningslöst när det regnade. Så det bidde enkla 15-vägen ned till Otta - E6 - Lillehammar och straxt efter Hamar vek vi av öster ut på 24:an och tog sikt mot Kongsvinger.

Hittade en passande rastplats ca 4 mil norr om Kongsvinger. Vi hade ätit en sen lunchpizza (124 NOK inkl en läskeblask, haljo!) så vi nöjde oss med den sista renkorven, lite chipsrester samt de kvarvarande ölen till tonerna av bl a J Cash, S Sundström och B Seger...

Tänk vad lite som krävs för att trivas så gott!
.

SÖN 5 Augusti

Växlande molnighet, men soligare ju närmare Sthlm vi kommer...

53 mil

Vad är det som låter? JO - alla skogens fåglar som rensar luftstruparna efter en natts kort vila...
(Ett tag undrade vi om det var jägarna som låg och lockade på änderna.) Inte mycket att orda om; uppstigning kl 6. Uppsittning kl 7 och vi är på rull rull de sista milen in mot Kongsvinger. Stannar till vid en Shellmack för en potta lut, äter en torr macka "med-utan" något smör eller "på-lägg-på". Vinkar åt ett busslast fotande asiater och trycker på mot den svenniga gränsen som klipps straxt innan Charlottenberg (Morokulien) på väg 61. (I Kongsvinger är det skyltat mot Karlstad) 61:an blir E18 i Karlstad, McD i Karlskoga, och efter Arboga växlar vi över till E20 och håller 120-130 hela vägen hem till Sthlm (tältet på mitt styre tar faktiskt bort det mesta av motvinden, riktigt behagligt!).

Parkar hojen utanför porten, lastar av, solen steker på och det är förbannat svettigt så den första kalla ölen tas i ett svep (okej, i två svep)! Kidsen är på Kreta med farmor, min flickvän med sin mamma ute på Ören (Torö) = får packa upp i lugn o ro till både lite mer god öl och god musik.

Summa summarum: Ömsom vin - ömsom vatten, blev dock aldrig våt om händer, fötter eller pung. Är dessa tre element torra kommer man långt utan något större obehag. Okej, man sover inte som en kung i ett tält, men det bjuder på lite mer äventyr samt erbjuder en större frihetskänsla. Campingplatser är till för turister. Storslagen naturupplevelse både vad gäller landskap och stora moln på himlen.... Hyfsat billigt ävenür, in-totti ca 1700 ribbor.

.

NorgeLänkar

Trollstigen in Romsdal  |  Norske Turistveger  |  Official Travel Guide to Norway  |  Geiranger

"There's a man - goin' around - taking names..."

"And I heard a voice in the midst of the four beasts
And I looked and behold, a pale horse
And it's name it said on him was Death
And Hell followed with him."

J CASH: The Man Comes Around (America IV)

::LappLandsRiden 2005::  ::NorgeRiden 2006::   ::MC Foto::  ::MC Start::

LIVE TO RIDE 


MagnusBeronius 2007-08-10
Senast uppdaterad 2007-08-15