EnskedeRiders taggar ned genom ÖstEuropa för ett dopp i Svarta havet.
En blöt upplevelse i dubbel bemärkelse: The Black Rain Raid, brr....

UNDER KONSTRUKTION (2010-08-20)

Göran |  Mange  |  Andreas

"KLARTT o BETARTT"

F O T O G A L L E R I
[öppnas i separat fönster, mc.beronius.eu]

The BlackSeaRide 2010
STHLM - Polen - Slovakien - Ungern - Rumänien - Bulgarien - Serbien - Ungern - Slovakien - Polen - STHLM: 551 MIL
(~250 i REGN)

FRE 18 Juni
Sthlm/Sverige

Växlande molnighet samt ett missat skyfall :o)

5 mil

LIFT OFF från Shell/Globen, avfärd med färjan M/F Baltivia från Nynäshamn kl 18, ankomst till Gdansk LÖR 19/6 kl 13. För 3 pers inkl MC samt en hytt ToR pröjsade vi 7924 kr (inkl 10% SMC-rabatt). Blåsvarta tunga regnmoln stryker i utkanterna på vår väg ned till Nynäs - månne ett tecken...? On Das Boot, knäcker en... öl o njuter som om det vore dag 'NOLL' från ARN inför en längre utlandsresa....  Lastar i oss en stabil lastbilstallrik med mat, lollar lite VM-fotboll och rundar av med en stänkare och rock i hytten - vakten ber oss att sänka (mobiltelefonen ;-)

Har för enkelhetens skull skippat alla specialtecken gällande rättstavning av ortsnamn.

LÖR 19 Juni
Polen

Växlande molnighet och sol.

ca 35 mil

Bjöd på en enkel transporttur längs med E77 ned till Warszawa, mestadels sol samt en o annan polis längs vägkanten.... Givetvis mjukstartar resan med lite strul vid ankomsten till vårt hostel OkiDoki (okidoki.pl). Min bokning var som totalt bortblåst! Trots en tidigare glasklar mejldialog med OkiDoki fanns vi inte med på reservationslirran. Anyway, 45 min senare kunde vi knäcka en pynjarbira i vårt privata rum, "7th Heaven". Som kompensation för deras strulande erhöll vi graaatis frukostkuponger, schyst. Hojarna fick stå utanför i en park mittemot. På kvällen såg vi ett gigg med Europe, fritt inträde, rock on bah! Att de rockade loss runt hörnet gjorde ju inte saken sämre. Drog ridens första heta KEBAB, gott and good night.

SÖN 20 Juni
Polen

Regn.

ca 30 mil

Fortsatt transport på E77 ned till Krakow. Straxt utanför Warszawa kom ('så äntligen') vårt första regn som varade hela vägen in till Krakow. Den sista biten in mot stan gick på en sjukt sunkig väg med handfatsstora potthål. Inget strul med vårt boende här inte. Magdalena, på CityHostel (cityhostel.pl), satt o väntade på oss. Vi fick - givetvis - rummet högst upp, 3:e våningen, utan hiss :o) Betänkt då att varje våningsplan hade en takhöjd på minst 4(0) meter! ;-) Inte läge o glömma något längst ned. Hojarna kunde tryckas in på en liten bakgård/gång. Glajdar ut på byn med REGNjackor PÅ, kebab, bira och brazzefotboll...

Vår ursprungsplan var att första checka in och sedan direkt dra vidare till Oswiecim och besöka Auschwitz-Birkenau. Men, det keffiga vädret inbjöd inte direkt till sådan utflyktsplaner - vi tar det på hemvägen, och så fick det bli.

MÅN 21 Juni
Polen, Slovakien, Ungern

Regn.

ca 57 mil

REGNställ PÅ och vidare söder ut mot Slovakien. Bidde lite fel här; vi kom in till staden Trstena (i SVK), via Zakopane (i POL ). Den egentliga "GPS-planen-i-huvudet" var att komma rakt ned från Nowy Targ/Polen till Poprad i Slovakien. Anyway, vi drog omvägen från Trstena ned till Liptovsky Mikulas, öster ut via Poprad och Presov, här söder ut via Kosice och klipper gränsen över till Ungern vid Sena (E71/79). Den inledande vägen i Ungern var en nice böljande 'anacondaväg' som inbjöd oss till att kryssa fram i 110~120 km/h över åker o äng.

De ca sista 10 milen in till Debrecen företogs på motorväg i lätt regn. Hittade ett sunkit sylthotell för 60 EUR (för oss alla tre), där alla satt o rökte. Mat på McD. Andreas hade svårt att sova då det pågick 'gymnastiska övningar' i rummet brevid (tydligen ett jääävlaa liv), själv låg jag i ett eget rum lite längre bort i korridorren, go’natt.

TIS 22 Juni
Ungern, Rumänien

Mulet och regn.

ca 42 mil

REGNställ på OR not regnställ på? På tom frukostmage och en skön Gbg Rapé tar vi sikte på orten Berettyoujfalu, ja just det - Falun rätt o slätt - där vi kör fel i vår jakt på den rumänska gränsen. Men o andra sidan gav det oss ett ypperligt bra tillfälle att dra på oss REGNstället - igen. Det här joxet med GPS är säkerligen riktigt bra o fiffigt att ha med sig vid sådana här små Europaäventyr. But wot the f#%k - det är väl lite av det här med att köra fel som är en del av charmen på en längre hojrepa?! Kort o gott, vi gillar "old school-upplägget". Straxt efter gränsövergången i Artand-hatar passerar vi igenom Oradea i Rumänien, vars systerstad bl a är Linköping!

Nu upplevdes samhällen/byar som klart mer 'öststatsslitna'. Vidare sydöst på 1:an via Cluj-Napoca till Targu Mures (väg 16), någonstans på vägen här åkte regnstället av. Att bara köra in och i genom en stad, i Rumänien, är inte så 'bara'. Någonstans i smeten av Cluj-Napoca upphör spåren mot Targu Mures. Här hade en GPS varit jättebra att ha ;-) Efter Targu Mures, JO, vi hittade dit till slut, höll vi alla på att smälla med en skenande häst(jävul) med vagn! Andreas fick göra en kraftig undanmanöver. Annars en rätt så nice väg in/ned mot Sighisoara - landskapet påminner stundtals om det italienska Toscana.

Checkar in på turens bästa boende, pension Phönix (pensionphonix.ro), alla med egna frescha rum. Ut på byn, äter världens 2:a bästa pizza (den oslagbart bästa pizzan, i hela världen, serveras fortfarnde på Anjas Vedugn i Bandhagen!).

ONS 23 Juni
Rumänien - the Transfagarasan Highway!

Regn, solsken och regn.

ca 35 mil

Efter repans bästa frulle-bulle, serverad av Mrs Carmenzita, hoppar vi glatt in i våra regnställ. Tar ut på en 'gul kartväg' och siktar på byn Agnita. Vi är nu på väg ut i den rumänska spenaten - på våra customhojar! Gul väg = 'kullerstensasfalt', eller kort o gott; icke jämn asfalt. Halvvägs till Agnita, troligen i byn Bradeni, viker vi av mot staden Fagaras på en 'vit kartväg'. De bybor som ser detta skakar lätt på huvudena... Vit kartväg = icke asfalt! I lite drygt 3 mil studsar vi söder ut på en grusig potthålsväg - ackompanjerade av lätt regn. I Fagaras tilltar regnet samtidigt som vi kliver på 1:an/E68 väster ut mot Sibiu. Halvvägs mot Sibiu  kommer då avfarten till "Transfagarasan Highway".

Himlen är totalgrå. Regnet regnar. Asfalten svart och spegelblank. Händer och fötter kalla och fuktiga. En klar underdrift, blött och vått. Klättring upp mot toppen blir mödosam genom de branta serpentinkurvorna och den alltmer tilltagande kyyyylan. Passerar genom trollska skogspartier, under och över vattenforsar, förbi nyligen?! nedfallna stenblock/-bumlingar. Vid 13-rycket når vi så äntligen toppen - alla med 'frostskador' på fingertopparna. Utsikten här ifrån är säkerligen magnifik!? Vi o andra sidan stod dock mitt i dimman/molnen. I lätt regn. Givetvis. Nedfärden börjar med en ca 800 meter lång tunnel, 6 meter bred och saknar belysning. Rumäniens längsta tunnel - säger bara Norge. Regnet avtar och upphör under nedstigningen - men alla (dessa jävla) potthål tilltar så till den milda grad att jag sumpar en in-6:a till min styrkrona! Att man inte kan köra så fort på 'Faggan' beror inte så mycket på att den svänger mycket, utan mer på det urusla vägunderlaget (enligt min mening).

Väl nere i byn Curtea de Arges äter vi en kombinerad lunch- och middagsmåltid vid 1630-rycket. Restaurangchefen hade en polare i Norrköping - polaren va’ som vi, utlänning. Styr sedan NÖ på 73C/73:an upp mot Bran via Domnesti, Campulung och Rucar. Hittar en ihop spikad 'koja' mitt i bergsspenaten ca 1,5 mil innan Bran. De sista ca 3 milen bjöd på skön slingerbultsåkning (och dessför innan givetvis ett par regnskurar, i-utan-regnställ). Göran och Andreas ordnar med tre STORA stark. Tre pavor á två liter styck, de é va jag kallar för EN stor stark, vajert-bah :o)

TOR 24 Juni
Rumänien

Regn.

ca 22 mil

Efter att handskar och boots torkat upp på elementet, samt en balja lut inne hos värdinnan och betalning erlagd, ålar vi in oss i våra, Ja-Just-Det, REGNställ. Tycker att jag ser sketdåligt genom mitt viisiiir (har bott Liiidingö i 18 år), imma på insidan! Pang så står det där framför en, det sk 'Draculaslåttet' i staden Bran. Taskigt väder gör att vi inte pallar-av o trava hela vägen upp till slottet. Rullar vidare upp till storstaden Brasov där en frukostlunch intages på McD, effektivt o enkelt - helt enkelt. Från Brasov ligger vi stabilt på 1A hela vägen in till Bukarest, 18 mil.

Bukarest är en stooor STAD. Sthlm framstår som Västerås i jämförelse. Går bra att hålla ihop gruppen i den hårt trafikerade citykärnan. Hittar ett hyfsat centralt beläget hostel mha turistinformationen på centralstationen (friendshostel.ro). Fick dock dela ett avlångt rum med ett gäng andra kisar, vilket är helt ok, men trångt med all vår packning! En snubbe var från Brasilien och va' hårdrockare med långt hår och skinnpaj. Glajdar ut på stan för en KEBAB, bira och VM-fotboll... På natten ligger en skallig snubbe och surf-sover med sin laptop hela natten - Göran får svårt att slagga...

FRE 25 Juni
Rumänien, Bulgarien - Midsommarafton.

Sol och regn.

ca 40 mil

SOOlen skiner?! och smått glada i hettan pynjar vi på våra hojar och drar en fotorepa till Parlamentspalatset, Ceausescus sjuka skrytbygge. (Hade fotat kåken dagen innan - men då från sidan som vi trodde va 'frammen', så stort är DET!) Mellan Bukarest och Constanta är det 22 mil, varav ca 15 mil spikrak motorväg, A2, varav ca 13 mil företogs i hällande REGN :o)

Under ett kort stopp mitt i Constanta, längs en genomfartsled, mysigt värre, börjar missmodet att sippra upp till ytan. Lite drygt 5 mil söder om Constanta, Vama Veche vid Svarta havskusten, korsar vi gränsen över till Bulgarien. Utöver passet önskade de även se våra regbevis samt att en av gränsvakterna fick provsitta min Honda. De cirka 3 första milen i Bulgarien bjuder på hutlöst taskigt vägunderlag, ett lapptäcke av asfaltslagningar samt de sedvanliga potthålen. Skulle du vid fel tillfälle råka placera ditt framhjul i 'fel' potthåll är det bara att säga; tack och adjö i en Stålmanen-posering över styret!

Färden ned till Varna går i makligt tempo då det står poliser lite varstans längs vägen samt att hastighetsskyltningen är en aningens oklar. 40-60 skyltar om vart annat beroende på om det är regn eller inte?!?! Det duggregnade, hur tolka - var går gränsen för "halt regnunderlag"? Anyway, väl framme nosar Andres och Göran upp ett bra och centralt beläget hotell. Självklart får vi rum högst upp, tre (3) trappor utan hiss. Göran pynjar upp en pava Skåne, makrill och anjovis och vi firar Midsommarafton på rummet innan vi beger oss ut på byn för lite fotboll, bl a...

LÖR 26 Juni
Bulgarien - Svarta havet!

Första dagen utan regnställ - mestadels sol!

ca 50 mil

Dagen B som i Bada! Vi rullar ned 10 mil till den lilla badorten Pomorie, "med-utan-regnställ", strax norr om Burgas. Allt missmod från gårdagen var nu som bortblåst. Vi lyckas med konststycket att hitta en lång pir rakt ut i Svarat havet, så bildligen talat körde vi hela (jävla) vägen rakt ut i SVARTA HAVET. Brevid piren låg en badstrand - gissa om folk stirrade från sina handdukar när vi något senare mullrade in på stranden. Hojkläder AV - badbyxor PÅ, och sedan ett "dopp i poolen". Been there, done that. Då så grabbar, då vänder vi hemåt da’!

Från Pomorie drog vi norr över (tillbaka) knappa milen till skylten i Aheloy som pekade mot Sofia (väg 6009), som senare mynnade ut i vägen E773/871. Vägen vi tog mellan Aheloy (Svarta havskusten) till Sofia gick mer eller mindre som ett rakt tvärsnitt tvärs över (nästan) hela Bulgarian från öst till väst. Stundtals en mycket trivsam och bra väg. Straxt innan Sofia körde vi genom orten Elin Pelin - det tyckte vi alla var ett mycket roligt ortsnamn ;-) Den avslutande motorvägsinfarten in till Sofia gick som på räls - och då menar jag verkligen 'räls' i form av spårig vägbanan. Vi snackar badkarsdjupa spår jämfört svenska mått.

Underbart att leta boende kl 2030 i en storstad som Sofia. Efter lite konsultation med 'the locals' hittade vi ett hostel i nära ansluting till centralstationen - centralstationen är som ofta en bra utgångspunkt. Första dagen helt utan regn sedan vi landsteg i Gdansk en vecka tidigare, men det var inte helt 'SOLklart' att vi skulle klara oss hela dagen...

SÖN 27 Juni
Bulgarien, Serbien

Regn.

ca 40 mil

Vi startar dagen med regnställ PÅ. Härva! Från Sofia styra vi NV, på väg 8, mot den serbiska gränsen. Vinkas fram av gränspersonal och visar våra pass. Trodde nu att saken va' biff - icke sa Nicke. Möts lite längre fram av nya 'gränspersonaler' som frågar efter våra pass igen. Naiv som jag va' säger jag; "We have already showed our passports". Till svar erhåller jag ett bestämt; "PASSPORT!" Som oljad rök pynjar vi upp våra pass inklusive "GREEN CARD !", som den serbiska tjänstemanen mer eller mindre endast kort konstaterar att det just är ett grönt papper. Välkommen till det 'gemytliga' Serbien.

Den inledande vägen, E80, hade kunnat bjuda på en härlig hojupplevelse då vägen slingrade sig genom ett (troligen) vackert bergslandskap - vi körde dock under ett kompakt molntäcke inkl regn. I Nis växlar E80 över till E75/1:an och blir en renodlad motorväg hela vägen in till Belgrad, ca 24 mil.

Vid det första hotellförsöket möts vi av en jätteglad och trevlig receptionista - not. Fanns ändå inga ledig rum (påstod hon..?!). Yrar runt ett par varv i närområdet utan ngn större framgång. Såklart, nere vid centralstationen, fann vi ett hotel/hostel med en minst lika 'trevlig-o-glad' receptionista som vid det första försöket. För 55 EUR får vi ett rum samt parkering på innergården. Vi festar till det lite med en riktigt bestickmåltid på en riktigt restaurang (med en riktigt trevlig serbisk servitör, faktiskt!). Rundar av kvällen med lite bäsh och gissa-va-då...?

MÅN 28 Juni
Serbien, Ungern

Regn - det sista!

ca 45 mil

UUUUT från Belgrad håller vi på att sumpa Andreas åt sitt egna (jävla) öde... Vi hade alle bestämt att vi skulle köra mot Novi Sad, som ligger längs med E75/1:an. Så i slutet av utfartsleden (E70/75) från Belgrad kommer så skylten Novi Sad, Andreas ligger först men visar inga som helst antydningar om att svänga av. Jag ligger tvåa och blinkar höger samt TUUUUUUUUTAR som en stucken gris! ingen reaktion från Andreas. Samtidigt som jag o Göran svänger av på E75:an tittar så äntligen Andreas - lite försent - i backspegeln. Efter en inte alltför lång stund lyckas han dock med konststycket att harva sig ned till oss där vi stod och väntade. Efter denna lilla fadäs slog vi fast; kör täthojen fel - ska de övriga i gruppen också köra fel, "det ska vara lika" - ett bevingat gammalt hojordspråk (vilket egentligen är det enda rätta).

Klipper gränsen över till Ungern vid Horgos (SRB). Tulltjänstemanen frågar om vi har något att deklarera? Nej svarar vi, vi hade ju trots allt valt det "gröna" tullalternativet. Fick även frågan; var kommer ni från? Serbien svarar jag, va det en kuggfråga, eller? (Rätt svar torde ha varit Belgrad.) Efter en kort bit in i Ungern, i höjd med Szeged, viker vi av på en mindre väg (55). Kör väster ut en kort bit till Kisszallas, växlar över till väg 53 och håller nordlig kurs mot Budapest via Kiskunhalas, Soltvadkert och Solt. Slickar utkanten av ett regnoväder (som nyligen hade passerat framför oss). Straxt efter Solt viker vi ut på motorvägen E73/M6 in till Budapest - och gissa var?

Jo-men-visst, vi bodde ett stenkast från centralstationen, efter att ha kört 17 varv runt kvarteren för ett alternativboende än det vi rekommenderades in på centralstationen - som vi trots allt till slut bodde på! (Interflat Hostel and Apartmans, Podmaniczky St 27, interflat.eu) Hojarna nattparkerades mitt ute på den stora trottoaren (längs gatan/leden Terez Körut) nedanfört vårt fönster. Senare på kvällen kom ridens sista (jävla) hällregn.

TIS 29 Juni
Ungern, Slovakien, Polen

Soligt.

ca 40 mil

Efter en stor stabil Starbucksjava, under en förbenat het sol, styr vi norr över på E77 mot den slovakiska gränsen. Klipper Slovakien i en mer eller mindre rak nordlig kurs via Domaniky, Krupina, Zvolen, Banska Bystrica, Liptovsky Hradok/Mikulas och slutligen upp till Trstena (SVK) där vi tankar oktan och lite pynjarbira inför vår ankomst till Krakow.

På bensinstationen kom vi i slang med en vildvuxen italienare, vars GPS hade lagt av, och behövde hjälp med lite hederlig kartbriefing ;-) Snubben och hans polare hade varit uppe och vänt vid Nordkap/Murmansk - tror att jag kunde mer italienska än vad han kunde engelska!?

Att komma in i Polen igen kändes lite som att komma 'hem'. Senast vi bröt gränsen mellan Polen/Slovakien var det allmänt skitväder - nu skeeeen soooolen och vi med den. Fortsätter på den inslagna E77/7:an via Jablonka och Myslenice in till Krakow och vårt hostel som vi tidigare bodde på (20/6). Får dock ett tvåbäddsrum, Andreas får en madrass på golvet att slagga på. Kvällen avlöper lugnt på stan.

ONS 30 Juni
Polen - Auschwitz

Soligt.

ca 15 mil

Polen, Dagen A som i Auschwitz. Efter en lätt hostelfrulle (frukost ingick i priset :-) baxar vi ut våra hojar från gården, studerar den stora krakowkartan som hänger invid receptionen för att hitt rätt väg ut mot Oswiecim, där de båda koncentrationslägrena Auschwitz I och II (Birkenau) ligger. När vi håller på att lirka oss ut från Krakow känns det efter en stund inte 'rätt', stannar hojarna för att slita upp kartboken - kvarglömd på vandrarhemmet. Härva!

Anyway, från ingenstan dyker det upp en vänlig polack och frågar om vi behöver hjälp. Jo, det finns faktiskt sådana också. Det visade sig att vi var på rätt spår samt att vi fick en karta av honom, vajert bah! Ut från Krakow körde vi på väg 780 via Kryspinow, Alwernia och i höjd med Libiz vek vi ned på väg 933 till Oswiecim. Blev invinkade till en parkering i nära anslutning till Auschwitz-museet och vid bommen tog vi EN parkeringsbiljett och ställde hojarna i EN parkeringsruta.

Joinade en guidad grupp med en utmärkt engelsktalande guide som vi i lugn och ro kunde höra på via ett par hörlurar. Tjaaa, vad finns egentligen att säga om döds- och utrotningslägrena? Kort o gott en rätt så sjuk upplevelse. Faktiskt. Rekommenderar annars denna sajt, auschwitz.org Been there, done that.

Sååååklart ville parkeringsvakten har pröjs för tre hojar. Vänligt men bestämt klargjorde jag kortfattat att vi endast hade EN biljett samt att hojarna hade stått parkerade i EN parkeringsruta. Det funkade. Från Oswiecim till Krakow tog vi väg 44, en rättså keffig sådan! Bäsch fram...

TOR 1 Juli
Polen

Soligt.

ca 30 mil

Styr norröver mot Warszawa på väg E77/S7, solen skiner och vi med den :o) I Jedrzejow viker vi av vänster och in på väg 728 via Malogoszcz, Konskie och Drzewica för att i Grojec trilla ut på E77:an igen och raka spåret upp till Warszawa. Längs 728 (Czartoszowy) hade vi stannat till för en liten piss- och bensträckare, upp dyker en luggsliten liten 'guuube' och snackar polska med oss.

Göran nickar och svara - det råder full consensus...? och vi vinkar hej då till varandra. Vooops så kommer en liten bil i hundraåttio från den närliggande byn, tvärnitar och stannar hos oss. Ut hoppar två kisar!! En Stor och en Liten. Wot the fuck nu'ra? Den lilla gubben hade snackat med byn och sagt något i still med att det står ett par bikes lite längre bort (som pratar ngn konstig polsk dialekt som jag inte hajar) och behöver hjälp... Stor & Liten hade då blixsnabbt skyndat ut till vår undsättning! Allt colers. Som sagt, jag tror alltid gott om människor innan motsatsen är bevisad.

728:an var stundtals riktigt pottig. Tror inte en porslinstransport, eller en plasma-TV-leverans skulle klara sig helskinnad hela vägen. I Warszawa tog vi in på hostel OkiDoki igen - utan något struvl! I och med att vi skulle spendera två nätter i Warszawa, och fredagen skulle bli vår första och enda hojfria dag på denna resa, gjorde vi patron ur i OkiDokies bar, GOTT!

Kom bl a i slang med en iranier, var här på en kombinerad tjänste- och semesterresa. Högst intressanta diskussioner om religion och politik. Vår iranske vän älskade Sverige - alla iranier gjorde det. (Bara i den lilla staden Tehran bor det ca 13 miljoner människor) Vi har nu en stående inbjudan att besöka vår iranske vänn i Tehran. Bara repan mellan ex:is Istanbul - Tehran skulle bjuda på ca 550 hojmil, dvs hela vår Svara havsrepa! Hrmmm....

FRE 2 Juli
Polen

Soligt.

0 mil

Styr trötta ut på stan i den stekande solhettan. Frulle på McD, oj vad fantasifullt. Drönar omkring efter lite tooouristshoping åt familjen. Besöker gamla stan samt hittar var en bit av Warszawagettots mur en gång i tiden hade stått och gått... Softar lugnt på Hard Rock Café under kvällen.

LÖR 3 Juli
Polen

Soligt.

ca 35 mil

Inte mycket att orda om. Dusch, tandborstning och sedan pynja på hojen. Som 'alltid' när vi ska till färjan, som ska ta oss över Östersjön, är det en liten trafikolycka som ställer till det för oss. Well, denna gång räckte det för oss alla att köra en kort kostig straxt till höger om vägen för att komma förbi trafikolyckan. Och som 'alltid' när vi kommer till färjelägret i Gdansk blir vi ombordvinkade bland de första och således slipper stå i en solstekande kö. Upp på båtens bakpansar för ett par kalla. Smakar lite whisky i hytten....

SÖN 4 Juli
Sthlm/Sverige

Soligt.

ca 5 mil

Som 'alltid' när vi kommer till Nynäshamn styr vi upp till pizzerian vid torget för ett stabilt flottintag. Göran beställer bl a SVENSKT kranvatten!

F O T O G A L L E R I
[öppnas i separat fönster, mc.beronius.eu]

::LappLandsRiden 2005::  ::NorgeRiden 2006::   ::NorgeRiden 2007::  ::ItalienRiden 2008::

::MC Foto::  ::MC Start::

RIDE to LIVE


MagnusBeronius 2010-08-14
Senast uppdaterad 2011-05-25