EnskedeRiders och the-Finn-Wolf taggar upp genom Sverige
för en liten campingtur till Nordkap(p) - vi hade i alla fall tur med vädret!

RIDE SAFE...

Mange |  Göran  |  Pasi

"GÖR OM - GÖR RÄTT"

F O T O G A L L E R I
[öppnas i separat fönster/flik, mc.beronius.eu, har ännu inte hajat hur jag ska 'bädda in' albumet rätt...]

NordkapsRiden 2011
STHLM - Bollnäs - Ånge - Junsele - Lycksele - Glommersträsk - Arvidsjaur - Jokkmokk - Kiruna - Setermoen - Skibotn - Alta - Honningsvåg - NORDKAPP - Lakselv - Karasjok - Kautokeino - Enontekiö - Kolari - Pajala - Töre - Umeå - Sundsvall - Gävle - STHLM, bl a... gav -428 mil på däcken

ONS 15 Juni (SE)

STHLM - KIRUNA

Växlande molnighet, lättare regn, solsken - Sverige är avlångt ;-)

144 mil

Etapp-1: Kl 0530 lättade vi, jag och Göran, från Shell-macken vid Globen (Sofielundsplan) för att 25 min senare möta upp Pasi vid Scandic Htl i Upplands Väsby. Ut på E4:an och gasrullen placerad på 120 km/h, solen sken och vi ikapp med den - tills straxt efter Uppsala... Himlen började att se allt mörkare ut och runt Tierp-trakterna började de första dropparna att falla ned. Vi stod på oss fram till det första stoppet; Tönnebro. Här tankade vi upp både med soppa och en balja java samt tömning på muggen, regnkläder på! Från Tönnebro vek vi sedan av på väg 83, passerade Bollnäs och just utanför Ljusdal en kortare bensträckare. Manglar vidare upp till Ånge, där vi tar ut på E14, för att i Bräcke stanna för en stabil korvmojslurre - som vi tidigare hade bestämt att undvika! "Av-och-till-regnet" hade nu upphört ;-)

Från Bräcke drar vi vidare på vägarna 323/87/90/365 via Hammarstrand, Sollefteå, Junsele, Åsele upp till Lycksele. I Lycksele en längre bensträckare med soppapåfyllning, muggbesök och äter lite mer nötter... Ångar vidare på väg 365 upp till Glommersträsk för att slutligen ankomma Arvidsjaur kl 1930 där vi tankar på med mer 95 oktan. Well, nu sken SOLEN och våra skitiga hojar med den. Från Arvidsjaur upp till Kiruna är det 'bara' 35 mil, hrmm..? Efter en halvtimmes färd stannar vi till längs E45:an och äter en enkel middag; mörkt rågbröd med renrökt skinkost + lite gul paprika.

Straxt innan Jokkmokk stannar vi till vid polcirkeln och drar av ett par touuuristbilder. Landar i JKMK vid 22-rycket, tankar på Statoil-macken. Återstår nu bara lite drygt 20 mil upp till Kiruna... Stannar halvvägs för att fota lite midnattssol kl 2400. Kl 0103 16 JUN anländer vi till slut i KIRUNA, 144 mil senare, kallt så in-åt-helvetet o vasch-fan ska vi slagga? Göran är bra på det här och hittar en 'avstängd' liten väg upp på skidbacken, Luossavaara. Kl 0140 är tälten uppsmackade, 0150 ligger jag i fosterställning - LIGHTS OUT!

TOR 16 Juni (SE/NO)

KIRUNA - ALTA

Vackert väder!

ca 69 mil

Etapp-2: Kl 0730, i vanlig ordning har man slaggat lite halvtaskigt. Anyway, upp som en solstråle - SOLEN lyser bådande gott och utsikten är heller inget att klaga på. Pynjar ihop tält och utrustning i samband med frukostingtaget. Rullar ned till stan och tankar upp, rullar ut på E10:an - det är lite NU som det verkliga äventyret börjar... Sitter och bara njuter av det storslagna landskapet, stannar till vid Abisko och fotar 'Lapporten' (fr vägen). Kommer upp till Riksgränsen kl 1115 och givetvis upplevs naturen/landskapet mer norskt.

Efter att kört runt och nedför Store Haugfjell och närmat oss Oyjord har temperaturen snäppts upp ett par grader, lite småkyligt var det mellan Kiruna och Riksgränsen. E10:an blir E6 och vi puttrar på i ett behagligt tempo - den norska trafikpolisen är inte att leka med (passerade två 'häckande' poliser med laserpickadolver) - via Bjerkvik, Setermoen, Nordkjosbotn, Olderdalen, Storslett upp till ALTA.

Wot can you say? Storslagna 'scener' och vyer gör att färden tar sin lilla tid... Så efter nästan 70 mil, kl 2215, smackar vi upp våra tält vid infarten till ALTA, just utanför ett muséum (hällristningar). Stod en massa med huuuusbilar här, får dom så får väl vi?! Gasolkök fram, fullkornsnudlar fram, Abbas express-tonfisk med röd thai-curry fram och tänt vare här! Under tiden gör en av oss ett mycket inovativt muggbesök, nöden har ingen lag... För att toppa den högst kulinariska middagen bjuder Göran på lite roséviiiiin - under den vackra midnattssolen... Vi går mycket nöjda till kojs kl 2400 - O'BOY WOT A DAY!!

FRE 17 Juni (NO/FI)

ALTA - NORDKAP(P) - LEPPÄJÄRVI

Mulet, uppsprickande sol, ärtsoppa samt klarblå himmel.

ca 77 mil

Etapp-3: Kl 0800, jag har det förvisso inte på band, men Göran sa faktiskt; "Vi drar oss till kl 9.." Men, vi hade för mycket 'åka' i kroppen. Så efter sedvanligt morgonpynjande, inkl ett riktigt muggbesök på muséet + lite kaffe, kom vi på rull vid kl 0945-rycket, "On the road again...." Och nu med samtliga underställ på, var nog bra det då temperaturen lättade ned till ca +5 grader ju längre upp mot Nordkap vi kom. Efter Alta bli landskapet allt mer kargt och ödsligt; storslaget och vacker mao! Tankar upp i Skaldi. Pasi, av alla människor (som tid har varit till N-kap 2005) kör då fel mot Hammerfest, väg 94. Anyway, vi hittar 'rätt' väg och rullar vidare via Olderfjord, Nordkaps-tunneln upp till Honningsvåg.

Tunneln var en intressant upplevelse, typ rakt neeed och rakt uuuupp (6,8 km lång). Efter tunneln en bemannad vägbom, där 70 NOK rök i inträde till Nordkapsön. I Honningsvåg slår vi upp lite soppa för 15:50 NOK litern, lurre kokar vi upp nere vid den högst sexiga hamnen, not. De sista ca 3 milen kändes på ngt sätt majestätiska; snart framme vid slutmålet, vägs ende, fanfarerna ekade i huvudet, vägen ringlade sig framåt och uppåt och där satt jag med ett stort grin över fejset :o) Sista dryga milen gick genom ärtsoppa. Efter sista vägbommen, 210 NOK fattigare, dock berikad med en broschyr om Nordkap - på spanska!? - kunde vi parka hojarna och kliva in och genom Nordkapshallen ut till monumentet! En hel del folk och alla ska givetvis ta samma typ av bild(er). Fråga mig inte hur det gick till, men efter en stund var vi helt själva på klippan! Efter lite utomhusstrosande väntade en stunds seriös inomhustooouuuristshoping (ngt jag absolut hatar)! Alright, been there - done that.

Stabil och solig nedfärd till Olderfjord (efter att ha fått pröjsa ånyo 70 NOK för att få komma av Nordkapsön) där vi tankar upp och äter lite nötter/äpplen. Här rullar även tre skabbiga hojåkare in från Schweiz. Så långt ifrån du kan tänka dig ex:is en högteknologisk Touratech-kittad BMW el KTM. Vi snackar jänkarjärn modell äldre, inkl fotkoppling/växelspak! Ursprungstanken var nu att åka tillbaks ned till Alta och där ta 93:an ned mot Kautokeino. Men vi vill se lite mer och nytt, så färden fortsatte på E6:n ned via Lakselv till Karasjok. Växlar där över på väg 92 för att rulla över Finnmarksvidden - under MIDNATTSSOLEN - och längre fram ansluta på 93:an mot Kautokeino.

Härliga vyer och mycket skooooog samt en känsla av; "Endast tomten är vaken", nice. Landar i Kautokeino vid 24:a rycket, mitt i natten - fast mitt på dan?! - där vi tankar upp medans bygdens ungdomar tävlare i att göra de colaste lakritsåttorna med sina bilar... Rullar ut från byn, mot den finska gränsen, i ytterligare ca 20 min för att fota lite midnattssolvidder, Pasi är dessutom hungrig (Pasi är alltid hungrig) - själv nöjer jag mej lite mygg... Klipper den finska gränsen helt odramatisk vid Kivilompolo och ngnstans i trakterna vid Leppäjärvi (före el efter?) slår vi nattläger längs 93:an, smått frussna, ca kl 0145. En halvtimme senare sussar vi i våra sovsäckar.... VICKEN HÖJDARDAG!!!

LÖR 18 Juni (FI/SE)

LEPPÄJÄRVI - HÄRNÖSAND

Mestadels vackert väder, enstaka droppar utanf Töre.

ca 92 mil

Etapp-4: Kl 0900, rise and shine - klarblå himmel. Efter ett klart ostrukturerat morgonpynjande (fr min sida), inkl ett muggbesök i det fria, kommer vi så äntligen på rull runt 10-över-10-rycket. Fortsätter på 93:an ned via Enontekiö ut på E8:an, glider förbi Muonio och stannar till i Kolari. Soppapåfyllning, muggtömning samt en balja lut och man är som en ny määännischa. Pasi - som alltid är hungrig - får för sig att han måste ha den finska specialiteten friterad korv med pommes (eller om nu rubbet va' ostgratinerat?!), och sedan va're go'natt med honom... Det är lättare kost som gäller på långutflykter; chocklad, frukt o nötter!

Från Kolari klyver vi gränsen över till Sverige. Via väg 943 och 403 kommer vi till Pajala, som vi snuddar vid utkanten. Från Pajala löper det på helt odramtiskt längs med 392:an, via Korpilompolo, ned till Överkalix där E10 tar vid till Töre. Som 'alltid' när vi passerar Ö-kalix/Töre-trakten får vi några droppar regn (2005 rullade vi upp denna väg mot Karesuando och då regnade det också!). Svänger in till Luleå och lägger till vid Gyltzauudden, pynjar upp våra gasolkök och tillagar lunch. Under tiden underhålls vi av ett JAS-plan som gör balla manövrar i luftrummet ovanför oss - öronbedövande häftigt!

E4:an väntar, inte mycket att orda om; Luleå - Piteå - Skellefteå - Umeå och Örnsköldsvik avverkas i bestämd takt innan vi slår upp våra bopålar i Härnösand kl 2315. Som alltid när det gäller stadskörning, eller att nosa upp en lägerplats, skickas Göran fram som tätkarl. Efter en stunds sniffande hittade Göran ut till Villa Fridhem (badplats), straxt innan den officiella campingplatsen i H-sand. Tält upp, virre fram och en skön nattstänkare med lite surr innan vi gick till sängs kl 2400 - vår första och enda 'stängkare' på hela riden. EN HELT ODRAMATISK HOJDAG.

SÖN 19 Juni (SE)

HÄRNÖSAND - STHLM

Växlande molninghet med ett avslutande skyfall.

ca 46 mil

Etapp-5: Kl 0745. Well, bor man vid en badstrand finns det väl inte så mycket att snacka om? Ett snabbt dopp i plurret, inkl nya underkläder, och man va som en ny människa. För att matcha PynjarGiganterna, Göran och Pasi, hade jag laddat hårt hela natten med mental träning. Nu skulle jag inte "gör om - gör rätt". Det gav utslag direkt, satte varje campingpinal med ett servess. Rätt strumpa i rätt påse, rätt fot i rätt stövel och rubbet på rätt hoj - duktigt Mange ;-)

Rullar in till byn vid 9-rycket för att tanka upp på en Shell-mack. Fram till oss kommer en snubbe, för att höra sig för om hojarna och ditten o datten.. Men va'faaan!! visade sig vara en gammal lumpenpolare till mig. Den gamla skyttslusken Eliasson! (pansarvagnsskytt på en IKV 91, själv var jag förare, vi låg på I19/P5 i Boden mellan åren 88/89). Eliasson var på väg hem från en fest - en bra sådan, tydligen, hick...

Härnösand - Sundsvall - Hudiksvall - Söderhamn och ett sista lunchstopp i Tönnebro kl 1210, gasolkök fram!! I lätt blåst och regn(droppar) tillredde vi en sista gemensam måltid i glada vänners sällskap. Pasi fick information om hällande regn i Sthlm. Sagt o gjort, som 'alltid' åker regnstället på i Tönnebro. Straxt innan Uppsala kommer REEGGNNET - är fortfarande varm o go när vi svänger av i Upplands Väsby för att ta farväl av Pasi. Göran och jag fortsätter in mot Stockholm. Defilerare genom stan på Sveavägen, över Centralbron, genom Söderledstunneln och över Johanneshovsbron.... Kl 1545 fäller jag ut sidostödet utanför hemmet och får en välkomnade kram från min lilla dotter - NICE TO BE HOME!

F O T O G A L L E R I
[öppnas i separat fönster, mc.beronius.eu]

::LappLandsRiden 2005::  ::NorgeRiden 2006::   ::NorgeRiden 2007::  ::ItalienRiden 2008::  ::The BlackSeaRide 2010::

::Nord-Norge-Riden 2012::  ::Lofoten-Express 2013::

::MC Foto::  ::MC Start::

RIDE to LIVE


MagnusBeronius 2011-08-03
Senast uppdaterad 2013-08-09