SÖRMLAND

No man's land..

Åkern står som spön i backen

Vi transportera oss ned till Tungelsta via; Huddinge, Jordbro och Västerhaninge. Svänger in på den berömda TungelstaBulten [väg 257 mot Södertälje] och fräser på! Väl i ROSENHILL (där även ett utsökt och klassiskt hojfik ligger: "Probably the best hojfikarplejs in the world") tar vi höger ut på väg 225 mot Södertälje. Efter någon knapp kilometer kommer vi till Vårsta. Här svänger man vänster ut på Näslandet och ned mot Skanssundet - MÖRKÖ. Denna väg har rubbet! Vackert landskap med varierande terräng, mjuka, skarpa, och långa kurvor samt en del krön. Vägen brukar numera vara i mycket gott skick. Väl framme vid färjan kan man, om tid finns, dricka en medhavd balja lut. Färjan går i regel 2 ggr/timme, 25 o 55. Under sommaren ngt oftare.

När vi har kommit över sundet är vi på Mörkö = transport hela vägen upp till Järna. Bland det första man möts av på Mörkö är en lång flygraka.... Vägen till Järna är gamla E4:an. Vi kör in och genom Järna centrum ut mot Nykvarn. Denna väg är trevlig med mjuka böjar och bra asfalt. Well, knappt halvägs till Nykvarn kommer
the sign, GNESTA 17.

Det är en avtagsväg till vänster. Ruggig slingerbult som ibland nästan slår knut på sig själv. Vägen går mestadels genom skog och terrängen är stundtals rättså kuperad - samt att det råder älgjakt under sept/okt... Vägen slutar i något som liknar en T-korsning, Kattnäs. Håll här vänster mot Gnesta. (Tar du höger så mynar vägen ut i grus!) Nu närmar vi oss Gnesta, när du kommer till en kraftig högersväng - kommer precis efter en järnvägsbro - håll vänster så kommer du efter en kort stund ut på riksväg 57. Ta vänster mot Järna, efter en mycket kort bit tar du första höger mot Vagnhärad. Denna väg har karaktären av en transportbult, helt OK.

I Vagnhärad tar vi gamla E4:an (tror jag att det är) mot Nyköping. Vi kör över och under E4:an. Strax efter det att vi har kört under E4 tar man in vänster mot Tystberga/Bälinge ka. När vi kommer till utkanten av Tystberga tar vi vänster mot Studsvik, på vägen kommer du att passera en herrgård, som heter Björksund. Här knatar det runt en hel del hjortar på ett stort inhägnat område. Stanna gärna till och beundra landskapet. Tillslut kommer vi ut på väg 219. Hela vägen ifrån det att vi svängde av mot Tystberga/Bälinge ka. ned mot väg 219 är helt OK. Går mestadels genom öppet landskap och åker, underlaget är bra, kanske utom vissa korta partier. På väg 219 tar vi höger och transporterar oss ned till Nyköping. I hamnen kan man ta sig en glassbägare. (Vore ju gott med en bägare öl) Brukar bli en pizza längs Storgatan. I Nyköping skall vi krångla oss ut bakvägen mot Harg/Runtuna. (Man viker av norrut fr Ö Rundgatan på/till Frödingsgatan och rättså omg vänster in på Stenbrovägen som längre fram byter namn till Runtunavägen - logiskt! ;-)

Skaplig slingerbult. Börjar lätt trevande men blir bättre ju mer asfalt du lägger bakom dig, kan vara lite guppig emellan åt. På vägen till Runtuna så lockas man av att svänga av mot Lid ka., gör inte det - du möts efter en stund av grus (för vissa betyder det ..bus). I Runtuna tar vi vänster upp mot Björnlunda, väg 223. Hela väg 223 är en klassiker. Kort o gott en bra bågeväg för en tur med tjejen. Innan man kommer till Björnlunda så finns det en liten avtagsväg till höger mot Gnesta, en mycket schysst slingerbult - som vi passerar. Vi kommer till en T-korsning i Björnlunda, riksväg 57, tar vänster på den en kort bit och svänger sedan in höger igen på väg 223 mot Mariefred. Den här biten av väg 223 upp mot Mariefred är något mer kurvigare än Nyköping - Björnlunda. (Om du tar fram kartan så ser du att det finns en väg till höger om väg 223, Gnesta/Frustuna - Dillnäs/Laxne, också den mycket bra.)

Jaha, då har vi kommit till det berömda mc-utflyktsmålet Mariefred. Och vad hänger på väggarna här? Jo statens porträttsamling av sveriges regenter på Gripsholms slott. Från Mariefred återstår den gamla klassikern; Mariefred - Södertälje - Stockholm (Gamla E20/Södertäljevägen), kort o gott inte mycket att orda om - rättså boring. Faktiskt. Första "stintet" av Mälaren runt går här den tredje veckan i augusti varje år (sedan 1985). Har kört den ett antal gånger... En kul grej men ingen speciell körupplevelse hela vägen runt till Enköping. "Faktiskt." Numera kör en del den sk "Mälaren rakt".

Innan man kommer till Södertälje passerar man något som heter Turinge - som sagt så passerar vi Turinge. ...och här passerar vi Södertälje... Strax efter det att man har lämnat Södertälje finns det en gokartbana med schyssta kälkar, 80 spenar för 8 min (i alla fall när jag senast va' där, typ 1998?). Tillslut så tvingas man ut på motorvägen i Botkyrka, bara att slå av på takten och softa hela vägen hem till SWEdmyra...

SÖRMLAND jämfört mot SÖDERTÖRN och framför allt UPPLAND/ROSLAGEN är en klart mer "rakare" upplevelse - men dock fortfarande på hyfsat många småvägar alt små vägar ;-)

Väl hemma sitter det fint med en - som alltid - god (jävla) rumstempererad maltwhiskiii!!!
Den här trippen gör jag helst på hösten, när det biter lite i 'schinnet'. För övrigt är faktist hösten den bästa årstiden för hojåkande; gruset borta, mindre trafik, inte så "jävla hett" samt att luften känns friskare och att träden är något mer färggladare :o)


Mellan Tystberga & Björksund - på väg till Nyköping - augusti 2004 med Andreas.

 

På vägen hem såg man ut så här i fejjan

 

::Uppland - Öregrund::   ::Roslagen - Hallstavik::   ::Sörmland - Nyköping::   ::Södertörn - Torö::

::MC Start::   ::MC Foto::

LIVE TO RIDE 


MagnusBeronius 1999-01-08
Senast uppdaterad 2008-09-03